Bezoek aan de tramtunnel op 17 mei 2003

Inmiddels zijn we het alweer bijna vergeten, maar in het Haagse centrum wordt nog steeds gewerkt aan de tramtunnel. De bouw daarvan begon in 1996 en stuitte in 1998 op grote problemen. Na jaren vertraging is de tunnel in ruwbouw nu vrijwel gereed. Deze zomer zal een aanvang gemaakt worden met de aanleg van de tramsporen, waarna in 2004 de eerste trams door de tunnel zullen rijden.

Op onderstaande foto's, gemaakt op op 17 mei 2003, is te zien hoe de tunnel er van binnen uitziet. Voor een goed begrip van de beelden volgt een korte beschrijving van de tunnel, ook bekend als Souterrain.

Het Souterrain is een tunnel onder het centrum van Den Haag. Op de Prinsegracht en onder de Resident zijn de in- en uitritten voor de trams. In de tunnel komen twee tramhaltes of stations: het station Spui onder de kruising Spui / Grote Marktstraat / Kalvermarkt en het station Grote Markt, onder het gelijknamige plein. Tussen deze tramstations bevinden zich boven de tunnelbuis voor de trams twee parkeerlagen. Het Souterrain heeft dus drie niveaus: gerekend vanaf straatniveau vormen de niveaus -1 en -2 de parkeergarage en rijden de trams op niveau -3.


Om te beginnen een foto waarop de gelaagdheid van de tunnel goed te zien is. De brede lichtvlek boven is het licht dat invalt via de tunnelingang voor de bibliotheek. Via de trap (hier overbelicht) komt je op niveau -1 waar deze foto gemaakt is. In het midden zien we de trap naar niveau -2 en door de opening achter de trap zien we nog net een stukje van niveau -3, de eigenlijke tramtunnel.

Niveau -2 gezien vanaf niveau -1 met een doorkijkje naar -3, onder de Kalvermarkt. Niveau -1, ook onder de Kalvermarkt.

Station Spui in aanbouw. In het midden komt de tram te rijden, links en rechts is de wapening te zien voor het nog te storten beton van het halteperron.

     
Vanwege de lekkage-problemen is een deel van de tunnel onder verhoogde luchtdruk gebouwd. Dat betekende dat de werklui net zoals duikers via een (de-)compressiekamer de bouwplaats moesten betreden en verlaten. We zien hier een aantal restanten uit deze bouwfase: links de ronde opening die leidde naar de (de-)compressiekamer en rechts de sluis die gebruikt werd om de uitgegraven grond af te voeren. Ook een deel van de tussenwand is nog zichtbaar.

Zomaar wat plaatjes van de diverse niveaus plus een warenhuis vanuit een wat ongebruikelijk perspectief.

De lange en vrijwel lege tunnelgangen geven een enorme ruimtelijke indruk.
Karakteristiek zijn de licht gebogen plafonds.

Station Grote Markt in aanbouw. Het beton van het halteperron is nog nat. De onderbouw voor de sporen ziet er gecompliceerd uit.
De trappen leiden naar de in/uitgang op de Grote Markt.
Boven station Grote Markt bevindt zich de uitgang van de parkeergarage. De tramtunnel loopt een niveau lager nog een stukje door om dan op de Prinsegracht te eindigen met de uitrit nabij de Brouwersgracht.

Tenslotte een kijkje in het tramtunnelgedeelte onder de Kalvermarkt vanaf station Spui richting CS. Dit is ongeveer het uitzicht dat de trambestuurders zullen hebben wanneer zij door de tunnel rijden. Dit gedeelte van de tunnel is ongeveer ter hoogte van de achteringang van het stadhuis afgesloten met een tussenwand. Daarachter bevindt zich de bocht naar de oprit van het Centraal Station.>

Fotopagina's van andere bezoeken aan de tunnel:

2003: 19 juli | 16 augustus | 21 september | 18 oktober | 20 december
2004: 17 januari | 11 februari | 17 april 

--- DE HAAGSE TRAMTUNNEL ---

< INLEIDING | DE BOUW | OMLEIDINGEN | IN DE TUNNEL | DE TRAMS EN DE TUNNEL >